Responsive Ads Here

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ομοίωμα του Μηχανισμού Αντικυθήρων

Ο μηχανισμός αυτός είναι ένας εκπληκτικής έμπνευσης μηχανικός υπολογιστής με πάνω από 30 γρανάζια, που  λειτουργούσε ως ένα αστρονομικό ημερολόγιο, το οποίο προσδιόριζε τον χρόνο με τις εκλείψεις και τις κινήσεις άλλων γνωστών για την εποχή πλανητών.
Είναι ένα συγκλονιστικό εύρημα που ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις μας για την τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, μια που βρίσκεται πάνω από 1000 χρόνια μπροστά από την εποχή του, ή -τέλος πάντων- από την τεχνολογία που ξέρουμε πως διέθεταν οι άνθρωποι τον 2ο αι. π.Χ. (Μόνο μετά από 1300 χρόνια, κατά τον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι έφτιαξαν κάτι παρόμοιο με γρανάζια, όπως ήταν τα μεσαιωνικά ρολόγια των εκκλησιών)!

Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο συγκλονιστικό είναι, αρκεί να σκεφτούμε πως είναι σαν να βρίσκαμε κάτω από μεσαιωνικά ερείπια τα απομεινάρια μιας τηλεόρασης!

Ας πάρουμε την ιστορία με την σειρά:

Ήταν Πάσχα του 1900. Κάποιοι σφουγγαράδες από την Σύμη (Δωδεκάνησα) επέστρεφαν στο νησί τους, μετά από το ταξίδι τους στην Λιβύη, όπου είχαν πάει να μαζέψουν σφουγγάρια από την θάλασσα. Όμως κοντά στα Αντικύθηρα τούς έπιασε φουρτούνα και αναγκάστηκαν να αράξουν το καΐκι σε κάποιον απάνεμο κόλπο. Μέχρι να κοπάσει η τρικυμία, για να περάσει η ώρα αποφάσισαν, τι άλλο, να βουτήξουν μήπως και βρουν σφουγγάρια. Εκεί που έψαχναν στον βυθό, όμως, εντόπισαν από μακριά κάτι που τους θύμισε ναυαγισμένο πλοίο. Πλησίασαν και είδαν πως ήταν ένα αρχαίο ναυάγιο. Όπως ήταν φυσικό, άρχισαν να ψάχνουν μέσα και γύρω από το πλοίο. Βρήκαν διάφορα αρχαία αντικείμενα, αλλά αυτό που τους έκανε εντύπωση ήταν ένα στρογγυλό αντικείμενο που είχε κάτι σαν τροχό επάνω του. Κατάλαβαν πως κάτι σημαντικό θα ήταν και ειδοποίησαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Οι αρχαιολόγοι κατέφτασαν με την συνοδεία του βασιλικού ναυτικού (είχαμε βασιλιά, τότε!) και με την βοήθεια των σφουγγαράδων ανέσυραν πολλά από τα αντικείμενα στην επιφάνεια.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 1976, η Αρχαιολογική Υπηρεσία με την βοήθεια του γνωστού Γάλλου δύτη και κινηματογραφιστή Ζ. Υ. Κουστώ ανέσυρε και τα υπόλοιπα αντικείμενα του ναυαγίου.

Όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον τους μονοπώλησε ο μυστήριος μηχανισμός (που από τότε του έμεινε το όνομα: “Μηχανισμός των Αντικυθήρων”). Οι αρχαιολόγοι τον μελετούσαν για πολλά χρόνια, ώσπου το 2006  έφεραν από την Αμερική και την Βρετανία υπερσύγχρονους ψηφιακούς τομογράφους για να του “βγάλουν” λεπτομερέστατες ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν τα περισσότερα από τα μυστικά του: Ήταν ένας υπολογιστής που τον χρησιμοποιούσαν ως αστρονομικό ημερολόγιο και πιθανόν και για άλλους υπολογισμούς που ακόμα δεν έχουν μπορέσει να αποκρυπτογραφήσουν.
Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις όλων των εποχών, επειδή ανατρέπει αυτά που μέχρι σήμερα ξέραμε για την αρχαία ελληνική τεχνολογία: Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πολύ πιο εξελιγμένη τεχνολογία από αυτήν που νομίζαμε εμείς ότι διέθεταν! Είπαμε και πριν: σαν να βρίσκεις τηλεόραση σε μεσαιωνικά ερείπια! Τόσο απρόσμενο!
πηγη-molwnlave youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου